Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Telefonszámunk bármikor: +36702721818

Viselkedés

Kézhez szoktatás

Abban az esetben, ha a egy süni nagyon puffog, ha hozzányúlnak, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem nyúlsz hozzá és nem foglalkozol vele. Minden nap érdemes kézbe venni, kézben, ölben tartani, hogy szokja a foglalkozást és érezze, hogy ettől nem esik bántódása.

A sünitartás egyik nagyon jelentős és fontos része a kisállattal való foglalkozás. Érdemes kialakítani egy állandó, megszokott rutint a mindennapi kézbevétellel kapcsolatban.
Érdemes az esti órákban etetni, ilyenkor van, hogy a táp csörgésére felébred. Ha éberebb a süni, akkor biztosíthatunk számára egy felügyelet melletti játszóteret egy sünibiztos területen – akár úgy is, hogy egy kis részt elkerítünk kutyák vagy más kisállatok számára készült kerítéssel vagy felállítunk egy felfújható gyerekmedencét.
Ha alszik a süni, akkor vegyük ki lakhelyéből bújózsákostól és az ölünkbe hagyjuk, hogy tovább pihenjen és lassan keltsük fel.

A törpesüni magunkhoz való szoktatásának egyik legfontosabb része, hogy megszokja az illatunkat. Amikor egy idő elteltével már társítja a gazdája illatát a biztonsággal, védettséggel, azt követően nagy valószínűséggel nyíltabbá válik és nyugodtabb lesz a kézbevétel során is.

Viselkedés

A sünik lényegében éjszakai állatok, így nappal alszanak és este aktívak. A vadonban több kilométert is megtesznek, hogy táplálékhoz jussanak, ezért is fontos a megfelelő méretű, minimálisan 30 cm átmérőjű futókerék.

Habzás

Nem tudni pontosan, hogy az illat vagy az íz iránti ellenszenv miatt következik be. Idegen vagy erős illatok esetén a fejüket elfordítják és a tüskéket elkezdik nyalogatni, ezzel habot képeznek a tüskékre. Aranyos és érdekes látni ezt a jelenséget.
A legtöbb baba süni bármit megrág kíváncsiságból. (ujjakat, szőnyeget, ruhadarabot), hogy megízlelje azokat, ilyenkor szokta behabozni magát.

Íme pár fotó habzás közben:
 
Törpesün babaAfrikai fehérhasú törpesünTörpesün habzás

Zajok

A sünik meglehetősen csendes háziállatok, de különféle hangokat adhatnak ki. Könnyen megriadhatnak, mivel zsákmányállatok és a látásuk is rossz. A hirtelen mozdulatok vagy hangos váratlan zajtól összegömbölyödhet védekezés képen. Ha bizonytalanok, akkor sziszegő és halk puffogást adnak ki. A sünik akik nem akarják, hogy foglalkozzunk velük hangosabb kattogó hangokat adhatnak ki és ehhez még a puffanás szokott társulni, ez olyan mintha gömbölyödve ugranának egyet.
 

Sünik országos kiszállítással! >> Bővebben <<
Törpesünik panzióztatása: >> Bővebben << 

 

Kapcsolatfelvétel


Itt vagyunk:
Látogatás Hétközben: 10-18:30-ig, Szombaton: 10-15-ig
(Előre egyeztetett időpont szükséges!)