Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Telefon: +36702721818

Betegségek

Tüsszögés

Gyakran tüsszentenek a sünik, mikor új otthonukba kerülnek. A környezet változás és a sok új illattól eltüsszentheti magát, de ez egy-két nap alatt elmúlik.
Néhány alom is válthat ki tüsszögést, például a forgács. Sok esetben a forgács poros és irritálja az orrukat. Néhány süni allergiás a faforgácsra. Tüsszögésnél érdemes azonnal lecserélni a forgácsot polár plédre, mivel ha valóban a forgács irritálta a sünit, akkor a tüsszögés pár napon belül elmúlik.
A tüsszögéshez sok esetben orrnyalogatás is társul, ami nem feltétlen probléma, de amint azt vesszük észre, hogy váladékozik is az orr, azonnal vigyük állatorvoshoz! Légúti fertőzés is kialakulhat vagy akár tüdőgyulladás, amit azonnal kezelni kell.

Elhízás

Az elhízás elég népszerű a sünik körében. Egy kifejlett süni 255-540 gramm között van. Érdemes pár havonta megmérni és lejegyzetelni, hogy nyomon tudjuk követni a súlyát.
Ha a süni elhízott, mindenképpen diétára van szüksége. A napi adagját csökkentsük és figyeljünk oda, hogy fehérjében gazdag és zsírban szegény tápot kapjon. Az élő eleség mennyiségre is ügyeljünk, hiszen ezek is nagyon hízlalnak.

Hasmenés

Sok mindentől lehet hasmenése a süninek, például új, nem megfelelő vagy szokatlan táp, új hely és stressz. Ha a süninek hasmenése van csak száraztápot és vizet kapjon. Amennyiben 2-3 napon belül nincs változás, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Férgesség

Ritkán férgesek a sünik, mivel megelőzésként 3-4 havonta javasoljuk a féregtelenítést, ami egy csepp a tüskék közé. A Stronghold 15 mg-os csepp tökéletes számukra.

Hibernálás

A süninek az ideális hőmérséklet a 23-26 fok, de vannak olyan sünik, akiknek a 23 fok is kevés. A hőmérséklet csökkenés hibernációs folyamatokat indíthatnak el ezért próbáljuk meg stabilan tartani nekik a megszokott hőmérsékletet. Sajnos az afrikai fehérhasú törpesüni nem képes a hibernáláshoz és a téli álomhoz, mint a keleti sünik, így ez náluk végzetes lehet. Szerencsére nagyon könnyű megfordítani a folyamatot, ha időben észrevesszük.

A hibernálás jelei:

- hűvös has
- nem képes összegömbölyödni
- lassú reakciók
- étvágytalanság
- aktivitás csökkenése

Teendők:

- Azonnal melegítsük fel! Tegyük polár bújózsákba és melegítsük fűtő testel, akár a radiátorra is feltehetjük egy dobozba, de folyamatosan figyeljük!
- Ne tegyük a sünit meleg vízbe! Ez túl hirtelen melegítené fel és a sünik többsége nem szereti a vizet és tovább rontja a helyzetet.

Gomba

Sok esetben a forgács is okozhat gombás fertőzést. Ha forgácsot használunk alomként, azonnal cseréljük le polár plédre. Leggyakrabban a füleken és az arcon találkozhatunk a gombával. A fülek megvastagodnak és akár a széle cakkos lehet.
Humán gyógyszertárban kapható Exoderil vagy Canesten krémmel kenjük be ezeket a területeket naponta és pár héten belül eltűnik a gomba.

Atka

Az atka nagyon sok mindentől elő jöhet, akár a forgácstól is, de akár a rossz higiéniától és a táp is okozhat atkás megbetegedést. A Stronghol nevezetű 15 mg-s cseppet javasoljuk, amit egyébként is 3 havonta megismétlünk. 1 csepp elegendő a tüskék közé.
Daganatos megbetegedések: Sajnos mint minden állat vagy ember hajlamos a törpesüni is a daganatos megbetegedésekre. Ha sűrűn kivesszük, akkor jó eséllyel időben észrevesszük rajtuk az elváltozásokat.

Sünik országos kiszállítással! >> Bővebben <<
Törpesünik panzióztatása: >> Bővebben << 

 

Kapcsolatfelvétel


Itt vagyunk:
Látogatás Hétközben: 10-18:30-ig, Szombaton: 10-15-ig
(Előre egyeztetett időpont szükséges!)
 Süni lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az /info" style="color: #ac8c18 !important;">adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru