Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Telefon: +36702721818

GYAKORI KÉRDÉSEK 

Mielőtt valaki hazaviszi törpesünijét (illetve azt követően is), számos kérdés merülhet fel benne a kisállat tartásával kapcsolatban.
Az alábbiakban igyekeztünk megválaszolni minél többet ezekből.

Hogyan válasszunk törpesünt?

Nagyon sokan a szerelem első látásra elvet tartják szem előtt sünvásárláskor is, vagyis azt az állatkát választják, amely már az első találkozáskor lenyűgözte őket. Ennek oka lehet a kisállat természete, jellemvonásai, különleges vagy számunkra kifejezetten tetszetős színe, illetve mindezek együttes megléte is

Gyerekeknek ajánlott a süni, mint háziállat?

Ha gyermek mellé vagy gyermeknek szeretnénk a sünit, akkor mindeképpen érdemes velük tisztázni, hogy a süni éjszakai állat és nem lehet úgy "nyúzni", mint egy szőrös és puha állatot. Mint minden állatkához, hozzá is türelem kell, ezt meg kell értenie a gyermeknek is.

Meddig él?

A háziasított változatok élettartamát számos tényező befolyásolja. Ha egy hozzávetőleges értéket szeretnénk, elmondhatjuk, hogy egy afrikai törpesün átlagosan 5-8 évet él megfelelő tartási körülmények között.

Nappali vagy éjszakai állat a törpesün?

A süni éjszakai állat! Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni mind a kisállat lakhelyének elhelyezésekor mind pedig a vele való foglalkozás időpontjával kapcsolatban is.

Fiú vagy lány sünit válasszak?

Nem egy állatfajról tudjuk, hogy a hímek agresszívebbek, és a szaguk is erősebb a nőstényeknél, így többen automatikusan inkább lány sünit tartanának. Pedig a helyzet az, hogy a hím és nőstény süni között ebből a szempontból nincs különbség. Azaz a hím sünik nem barátságtalanabbak és nem is agresszívebbek a nőstényeknél. Sőt, arról is megnyugtathatunk mindenkit, hogy a hím süni még csak nem is szagosabb és nem nől nagyobbra, mint a nőstény.

Tehát még egyszer: a fiú és a lány, azaz a hím és a nőstény süni tartása teljesen ugyanazokat a dolgokat követeli meg a gazditól, egyikük sem jár valamilyen előnnyel vagy hátránnyal. Így ha mindössze egy egyedi személyiségű, érdekes és szeretni való kis háziállatra vágyunk, akkor a süni neme lényegtelen szempont a kiválasztásakor.

Egy süni vagy két süni?

A sünik magányos állatok, így kitűnően érzik magukat egyedül. Nem is javasolt együtt tartani őket, főleg nem egy párt. Ha egy fiút és egy lányt együtt tartanánk, akkor túl gyakran lenne szaporulat, és azt az anya nagyon rosszul viselné, fel se tudná nevelni a kicsiket. Ha mindenképp együtt akarnánk tartani süniket, akkor a lányok azok, akik az esetek többségében jól kijönnek egymással. A fiúk territoriálisak, ha két fiú kerül egymás közelébe, annak csúnya verekedés a vége.

Terjeszt betegséget?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a süni terjeszt-e betegségeket. A tenyészetben született sünik természetesen nem terjesztenek semmit, ellenben a kint élő keleti sünökkel szemben. Ők sok esetben bolhásak és nem tudni mit hordoznak. Ezért sem javasoljuk, hogy ha van egy befogadott keleti sünid, akkor azt a lakásba bevidd vagy a törpesün közelébe.

Kell neki oltás?

Nem. A süniknek nincs szükségük oltásra.

Kell őket féregteleníteni? Hogyan?

A süniket érdemes 3-4 havonta megelőzésképp féregteleníteni. Erre kiváló a Stronghold (15mg) féregtelenítő, melyből egy cseppet csepegtessünk a tüskéi közé a bőrére és máris védve van.

Hol lakik a törpesün?

A süni szempontjából a legjobb választás lehet egy nagy nyúlketrec, illetve egy terrárium vagy valamilyen fából készült lak. Több lehetőség közül választhatunk, de bármelyik mellett is döntünk, érdemes figyelembe venni néhány főbb szempontot.
A legfontosabb, hogy a sünszállás megfelelő méretű légyen, és semmiképpen se válasszunk olyat, amelyiknek az alja rácsos. Elég nagyméretűnek kell lennie ahhoz, hogy elegendő mozgásteret biztosítson a süni számára, emellett pedig kényelmesen férjen be hozzá az etetőtál, itatótál, futókerék és az összes szükséges felszerelése. mindez legalább 0,5 négyzetméter (pl. 100 cm x 50 cm) alapterületet jelent, de természetesen minél több helye van kedvencünknek, annál jobban érzi majd magát.

A lakhely kiválasztásakor érdemes még figyelembe venni a megfelelő szellőzés szempontjait, illetve azt, hogy elég nyitott legyen ahhoz is, hogy elegendő fény jusson be kedvencünkhöz.

Mit adhatunk enni a süninek?

Elsődleges eleségként száraz macska- vagy kutyatápot vegyünk, ami legyen prémium minőségű szervezete számára megfelelő.
>> További információ a táplálásról ITT <<

Mi a legoptimálisabb elsődleges eleség a süni számára?

Elsődleges eleségként a száraz felnőtt macska- vagy kutyatáp kicsi és nagykorában is. Ha nagyon pici (6-9 hetes), akkor egy kicsit törd össze a tápot neki, hogy könnyebben megbírkozhasson vele.

Mit adhatok enni a süninek az elsődleges eleség mellett?

A sünök alapvetően rovarevők, ezért az étrendjükben ajánlott, hogy szerepeljen valamilyen élőeleség. Ez lehet lisztkukac, gyászbogárlárva, tücsök, dubia vagy más egyéb rovar, amelyek mind beszerezhetőek például a www.elesegallat.hu oldalon keresztül.

Kiegészítésként adhatunk süninknek főtt baromfi húst is (pl.: csirkenyakat vagy mellet), valamint halat főzve és kiszálkázva vagy szárított formában.
További változatosságot jelenthet a tojás (főzve vagy lágytojásként elkészítve), a főtt csirkemáj vagy szív feldarabolva. Fontos, hogy minden esetben fűszerek nélkül készítsük el, amit süninknek adunk!
>> További információk a kiegészítő táplálékokról ITT <<

Milyen gyakran adjunk a süninek lágy ennivalót?

Érdemes úgy kialakítani a sünink étrendjét, hogy az elsődleges száraz táp mellé hetente többször kapjon valamilyen kiegészítő ennivalót is. Ezt nálunk is betudjátok szerezni, csak gyertek el nyitvatartási időben. :)

Élőeleségből adhatunk a süninek minden héten 2-3 alkalommal - lisztkukacból egy-egy evőkanálnyit vagy gyászbogárlárvából 4-5 darabot.
Minden más kiegészítő eleségből pedig heti 1-2 alkalommal.

Mit ne adjunk a süninek?

A törpesün táplálásával kapcsolatban egy nagyon fontos dolgot mindig szem előtt kell tartani, mégpedig azt, hogy laktózérzékenyek. Ezért soha, semmilyen tejterméket nem szabad neki adni, hiszen el is pusztulhat tőle!

Amit még a tejtermékek mellett feltétlenül kerüljünk:
- savas gyümölcsök (narancs, citrom, lime, grapefruit, ananász, paradicsom, gránátalma stb.)
- szárított gyümölcsök (fulladást okozhatnak)
- csonthéjasok és magvak (szintén fulladás veszélye áll fenn)
- szőlő/mazsola (mérgező)
- avokádó (mérgező lehet)
- fűszeres ételek
- édes, cukros ételek (csoki, sütemény)
- zsíros húsok
- hagymafélék

Inni kell neki adni?

Bizony, feltétlenül! Mindig legyen előtte víz, amit naponta legalább egyszer cseréjünk! (Mi 2x szoktuk :))

Kézhez szoktatás

Abban az esetben, ha a egy süni nagyon puffog, ha hozzányúlnak, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem nyúlsz hozzá, nem foglalkozol vele. Minden nap érdemes kézbe venni, kézben, ölben tartani, hogy szokja a foglalkozást és érezze, hogy ettől nem esik bántódása.
>> Bővebb leírás a kézhez szoktatásról ITT <<

Meg tudom tanítani a sünit, hogy egy helyre menjen elvégezni a dolgát?

A sünik egy részét rá lehet szoktatni arra, hogy egy bizonyos sarokba vagy a lakhelyen belül egy adott területre végezzék a dolgukat.
E célból tehetünk az egyik sarokba (akár külön tálcán) az általánosan, a lakhely nagy részén általunk használt alomanyagon kívül valami mást – Magyarországon több tenyésztő a macskaalmot ajánlja. Mi a magunk részéről egyáltalán nem használunk macskaalmot (a külföldi tenyésztők nagy része sem ajánlja), az esetleges negatív esetek elkerülése végett. Sajnos megeshet – ahogyan azt fórumokon sünigazdiktól olvashatjuk, illetve korábban mi is tapasztaltuk –, hogy a süni nemi szervébe (fiú és lánysünik esetében is) szorulnak macskaalom darabok. Az esetek többségében ezt ki lehet óvatosan szedni, de hallottunk többször is olyanról, amikor csúnya gyulladást okozott a beszorult alomdarab.

Ami eddig számunkra az egyik legjobb megoldásnak bizonyult, az a fapellet. Ez gyakorlati funkciója mellett rendkívül jó szagelszívó és nedvszívó képessége miatt is igen jó választás.

Aki úgy rendezi be a süni lakhelyét, hogy Wc-sarkot alakít ki a süni számára, az kicsi kortól elkezdheti az alom használatára való szoktatást is. Ezt kétféleképpen tehetjük meg: ha találunk a forgácsban (vagy amit általánosan alomnak használunk) kakit vagy pisis részeket, akkor azt tegyük át a Wc-sarokba, így a süni ott fogja érezni a szagot, és legközelebb remélhetőleg odamegy. Illetve csinálhatjuk azt is, hogy ha éppen azt látjuk, hogy a süni a dolgát végzi a Wc-sarkon kívül, akkor óvatosan fogjuk meg és helyezzük őt át a megfelelő helyre.

Futókerékbe kakil.

Sajnos a legtöbb süni előszeretettel piszkít futás közbe a futókerékbe, ez ellen nem is lehet mit tenni. A kereket érdemes minden nap elmosni nekik, hogy újra tiszta felületen tudjanak futni.
 

Mi az a hibernáció?

A hibernáció az egyik alapvető probléma, ami veszélyeztetheti a törpesüni életét. Azonban megfelelő odafigyeléssel és gondoskodással könnyedén megakadályozható a téli álomba szenderedés.

A törpesünit ajánlatos folyamatosan 22-24 C közötti hőmérsékleten tartani.
A hibernáció jelei a következők: ha sünink passzívvá válik, elkezd nem enni, nem inni a szokásos módon, a hasa és a lábai hidegek, akkor valószínűleg hibernálódni kezdett.
Abban az esetben, ha hibernációra gyanakszunk, tegyük a sünit egy meleg, puha plédbe vagy törölközőbe, helyezzük egy fűtőtest közelébe vagy melegítsük fel saját testhőnkkel, az ölünkben tartva őt. Ezután néhány órával már minden rendben lesz, a süni pedig az addig megszokott módon fog viselkedni és reagálni mindenre.

Törpesünink lakhelyének megfelelő hőmérsékleten tartásához a legjobb megoldás a kerámiaégő. Védőbúrával együtt lógassuk a sünilak egyik oldalára belülre, vagy helyezzük a ketrec tetejére.
A kerámiaégő erősségét a lakhely méretéhez és a környezet alaphőmérsékletéhez igazítsuk.
Ellentétben az infralámpával és a holdfénylámpával, a kerámiaégő csak hőt termel, fényt nem bocsát ki. Nem ajánlatos világító hőforrást használnunk, mert a fény megzavarhatja sünink természetes biológiai ritmusát, amely adott esetben akár egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Hogyan védjük a sünit a hőségben?

Kánikulában különösen fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk kedvencünkre is!
Nagyon fontos, hogy a törpesüni lakóhelyét ne tegyük olyan helyre, ahol közvetlenül rásüt a nap. Emellett figyeljünk oda, hogy megfelelő legyen a szellőzés a süni lakhelyén belül!
Abban az esetben, ha szellőztetéssel igyekszünk enyhíteni a melegen, akkor ügyeljünk, hogy a süni ne kerüljön huzatos helyre. Ha pedig ventilátorral próbáljuk a levegőt valamelyest lehűteni, azt úgy állítsuk be, hogy ne közvetlenül a süni felé fújjon.

A ketrecen belülre közvetlenül inkább ne helyezzünk el semmilyen lehűtött, jéghideg dolgot. Annak érdekében, hogy a süni hűteni tudja magát, betehetünk hozzá egy csempekockát, amire ha kedve tartja rá tud feküdni, így hűtve a hasát. Esetleg mélyhűtőben lefagyaszthatunk egy műanyag palackot, benne vízzel, amit a süni lakhelyén kívülre helyezzünk el, s ekkor a kisállat maga tudja eldönteni, hogy a közelébe fekszik-e vagy sem.

És természetesen mindig biztosítsunk a kisállatnak elegendő mennyiségű friss vizet!

Karomvágás.

Ha úgy látjuk, hogy sünink karmai hosszúra nőttek (gyakoribb, hogy a hátsó lábakon hosszabbak), akkor egy körömcsipesz segítségével rövidebbre vághatjuk őket. Bolti forgalomban kapható rágcsálók számára készült karomvágó csipeszt is használhatunk, de az emberek számára készült változat is teljes mértékben hatékony.

A süni karmának levágásakor mindig nagyon oda kell figyelni, nehogy belevágjunk az érzékenyebb részekbe. Ha megnézzük közelről, akkor látható, hogy ahol véget ér a karmon belül a rózsaszínes rész, onnantól már csak a karom szaru része nő tovább – ebből a részből vághatunk. Mivel a karom egy részéig is hajszálerek futnak, ha ebbe belevágunk, a süni ujja vérezni kezd. Ha véletlenül belevágunk, a vérzést lecsillapíthatjuk, ha a lábát hintőporba vagy lisztbe dugjuk.

Könnyebbé tehetjük mind a saját, mind pedig sünink dolgát, ha a karomvágást megelőzően adunk a süninek egy melegebb (27-28˚C) vizű lábfürdőt. Így a karmok puhábbak lesznek, s egyszerűbb lesz levágni őket.

Az élőeleség tárolása.

A lisztkukacokat valamilyen hűvösebb helyen érdemes tárolni (pl.: terasz, párkány, pince, hűtő), ebben az esetben lassabban bábozódnak be.
Ha találunk a kukacok között bábozódott példányokat, azt még nyugodtan odaadhatjuk a süninek, de a bogarat már nem! (a lisztkukacokat érdemes zöldséggel, gyümölccsel is megetetni - így jóval táplálóbbak lesznek sünink számára, mivel a kisállat biztosan elfogyasztja őket, és velük együtt sok hasznos tápanyagot is visz a szervezetébe)


Sünik országos kiszállítással! >> Bővebben <<
Törpesünik panzióztatása: >> Bővebben << 

 

Kapcsolatfelvétel


Itt vagyunk:
Látogatás Hétközben: 10-18:30-ig, Szombaton: 10-15-ig
(Előre egyeztetett időpont szükséges!)